Testament van de Pers vandaag helemaal gratis?

Klinkt misschien te mooi om waar te zijn. Toch is het wel degelijk zo. Zonder enige verplichting een boek ter waarde van 29 euro in de bus. U hoeft zelfs geen verzendkosten te betalen. U bent nergens aan gebonden en wordt na ontvangst van het boek niet meer benaderd.

Natuurlijk is het aanbod niet oneindig. Per geadresseerde is 1 exemplaar beschikbaar.

Waarom een boek als geschenk?

Omdat de maker zich zorgen maakt.

Kranten gaven jarenlang doel en richting aan. Net als de school van vroeger. Of de kerk, de bond en de partij. Die tijd is voorbij. Intussen fragmenteert de samenleving. Steeds meer en verder. Mensen individualiseren en gaan ogenschijnlijk zelfverzekerd hun eigen gang. Maar we missen dikwijls zin en samenhang.

Sociale media zijn niet echt een alternatief. Ze fungeren nauwelijks als richtingaanwijzers en zijn eerder een illustratie van de chaos. Want we twitteren en roeptoeteren de hele dag door. En dat ook nog eens door elkaar heen. Zo wordt de samenleving er niet overzichtelijker op.

De gevolgen blijven niet uit. Veel mensen zijn bang en bezorgd. We voelen ons verward. We zijn de draad kwijt. En we zitten vol vragen. Hoe komt het met m’n werk? En de vluchtelingenstromen?  De aanslagen? Al die spanningen ver weg en dichtbij?

De maker Klaas Salverda las en knipte tot ver in het internettijdperk door in de wereld van fragmenten. Journalistiek geordend naar thema en in chronologische volgorde gezet, levert het geheel een uniek overzicht op van lijnen uit onze recente geschiedenis. Een compendium: ‘Om de wereld om je heen een beetje te beheersen en je eigen geschiedenis beter te begrijpen – en naar eigen inzicht aan te vullen.’

Zijn enige verzoek: doe er iets positiefs mee.

BESTEL HET BOEK